Naša organizacija

BFPE danas čini 13 visoko posvećenih profesionalaca, koji su angažovani na programima; administriranju projekata; upravljanju finansijama; i logistici.

 • Sonja Licht

  Predsednica

 • Jelena Volić Hellbusch

  CIM ekspertkinja

 • Marko Savković

  Programski direktor

 • Aleksandra Ćurčić

  Šefica računovodstva

 • Nebojša Miljanović

  Koordinator logistike

 • Slađana Dugonjić del Castillo

  Finansijska konsultantkinja

 • Vladimir Kolar

  Administrativni i finansijski asistent

 • Đorđe Popović

  Programski koordinator

 • Ivanka Mihailović

  Programska koordinatorka

 • Marko Sibinović

  Asistent logistike

 • Stefan Vladisavljev

  Programski asistent

 • Lidija Radulovic

  Programska asistentkinja

Sonja Licht

Predsednica

Sonja Liht je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Sonja je predsednica upravnog odbora Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju i članica savetodavnog odbora ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF); ženevskog Centra za bezbednosnu politiku (GCSP); kao i Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR). Članica je i izvršnog odbora Džeferson (Jefferson) instituta kako u Beogradu tako i Vašingtonu, te programa za Rome Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). Predsedavala je upravnim odborom AD „Politika“ i bila članica izvršnog odbora ženskog fonda „Rekonstrukcija“. Bila je i članica saveta Evropske fondacije za kulturu.

Od 1991. do 2003. godine bila je prva izvršna direktorka, a zatim i predsednica Fonda za otvoreno društvo (Soroš fondacije) u Jugoslaviji (kasnije Srbiji). Između 1991. i 1995. Sonja je bila ko-predsedavajuća Helsinške skupštine građana (Helsinki Citizen’s Assembly), široke koalicije brojnih udruženja iz Evrope i Severne Amerike. Bila je deo disidentskog pokreta u bivšoj Jugoslaviji od kasnih 60-ih, da bi od sredine 80-ih učestvovala u osnivanju više organizacija civilnog društva i naročito, ženskih organizacija.

Tokom 2007. godine Sonja je imenovana za predsednicu novoosnovanog Saveta za spoljnu politiku Ministarstva spoljnih poslova, kao i članicu Saveta za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Sonja Liht je nositeljka brojnih međunarodnih priznanja. U 2008. godini dobila je Zvezdu italijanske solidarnosti i francusku Legiju časti. Nedeljnik Vreme izabrao ju je za ličnost 2007. godine.

Tokom 2015. godine provela je četiri meseca u Robert Boš fondaciji u Berlinu kao učesnica programa Rihard fon Vajcaker.

 

Jelena Volić Hellbusch

CIM ekspertkinja

Jelena Volić-Hellbusch je CIM ekspertkinja BFPE, gde pomaže u osmišljavanju novih pravaca razvoja organizacije.

Prethodno je, od 2002. do 2015. godine, najpre na Pravnom fakultetu Univerziteta „Union“ u Beogradu, a zatim Univerzitetu u Kragujevcu, bila angažovana kao profesor nemačkog jezika i književnosti. Na univerzitetu „Union“ Jelena je učestvovala u razvoju više interdisciplinarnih programa, među kojima se ističu studije evropske kulture.

Od 1996. do 2002. godine Jelena je direktno uključena u procese političke transformacije Srbije, uspostavljajući i vodeći najpre beogradsku kancelariju fondacije Fridrih Ebert, a zatim i fondacije Hajnrih Bol.

Jelena je doktorat iz svetske književnosti stekla na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Freie Universität), magistrirala je kako na Univerzitetu u Minsteru (Westphälische Wilchelms-Universität) tako i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a u međuvremenu se usavršavala na studijskim programima u Firenci i Groningenu.

Svoju akademsku karijeru započela je na pomenutom Univerzitetu u Minsteru, a nastavila na Slobodnom univerzitetu u Berlinu kao saradnik u nastavi, te lektor.

Jelena je generalna sekretarka Foruma Srbija Nemačka, partnerske organizacije BFPE.

Najzad, ostvareni je i čitani pisac, kako stručne literature, tako i romana utemeljenih u jedinstvenoj interpretaciji našeg regiona.

Marko Savković

Programski direktor

Marko Savković je programski direktor BFPE, gde je ujedno zadužen za programsku koordinaciju programa Beogradskog bezbednosnog foruma; dok je prethodno (2013-2015.) bio zadužen za programsku i izvršnu koordinaciju Regionalne akademije za demokratiju.

Tokom sedam godina rada u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (2006.-2013.) istraživao je civilno-vojne odnose, procese reforme sistema odbrane i tokove evroatlantskih integracija Srbije. Karijeru u civilnom sektoru započeo je u CeSID-u, 2003. godine.

Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, pišući o fenomenu privatizacije izgradnje mira. U više navrata, od 2011. do 2014. bio je gost-predavač Centra za bezbednosnu saradnju RACVIAC.

Jedan je od urednika prvog „Rečnika evropske bezbednosti“ objavljenog na BHS jezicima. Deo je tima koji je realizovao prva istraživanja civilnih kapaciteta Srbije za učešće u mirovnim operacijama. Njegovi radovi su objavljivani su u više časopisa i magazina: Journal of Regional Security, Analytical, Vojno delo, European Voice, Pescanik.net i mnogim drugim. Redovno piše za Novi magazin i dnevni list Danas.

Član je radne grupe posvećene poglavlju 31 pregovora o pristupanju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Alumnista je programa Beogradske otvorene škole i Bucerijus škole za globalno upravljanje fondacije Die Zeit.

Aleksandra Ćurčić

Šefica računovodstva

Aleksandra Čurčić , šef računovodstva radi u Beogradskom fondu za političku izuzetnost od njegovog osnivanja.

Poseduje iskustvo stečeno na poslovima materijalno – finansijskog upravljanja u državnim institutima i nevladinim organizacijama u poslednjih 34 godine.

U Beogradskom fondu za političku izuzetnost je zadužena da organizuje, koordinira i kontroliše finansijsko – računovodstvene poslove, vrši pripremu i izradu zvaničnih finansijskih izveštaja u skladu sa domaćim zakonom, prati, primenjuje i nadgleda izvršenje zakonske regulative.

Nebojša Miljanović

Koordinator logistike

U BFPE od osnivanja, Nebojša Miljanović već 25 godina radi na najrazličitijim poslovima logistike.

Uključen je u sve aspekte rada BFPE, pružajući podršku programskom i finansijskom odeljenju.

Prethodno, Nebojša je radio za Fond za otvoreno društvo (Soros fondaciju) u Jugoslaviji (a zatim Srbiji); JAT-u i vojnom institutu „Moma Stanojlović“ u Batajnici.

Nebojša je ekonomista po obrazovanju.

Slađana Dugonjić del Castillo

Finansijska konsultantkinja

Slađana Dugonjić Del Castillo finansijska je konsultantkinja BFPE od 2006. godine.

Zadužena je za finansijsko upravljanje u organizaciji, kao i postupke nabavki. Deo je projektnog tima kod svih aktivnosti BFPE, sa konkretnim zaduženjima u pripremi, implementaciji i izveštavanju (o projektima).

Slađana radi u civilnom sektoru već 20 godina, najpre kao finansijska asistentkinja (‘Film Publik Art’ i ‘Cordaid’, 1995-2000), te menadžerka (INGO ‘Cordaid’, 2000 – 2003), a zatim i kao regionalna menadžerka programa za Balkan (‘Pax Christi Nederland’, od 2003. do 2006.) i najzad kao finansijska i pravna konsultantkinja na nizu projekata od 2006.

Radila je na projektima koje su finansirali najrazličitiji donatori (USAID, EU, UN, OSCE, GIZ, OSI, SIDA,BTD, Olof Palme International Center, EFB, Visegrad Fund, Charles Stewart Mott Foundation, Rockefeller Brother Fund, Foundation Robert Bosch, CARITAS, Serbian Ministries, Embassies in Serbia, etc.).

Slađana je pravnica i master organizacionih nauka (2017.) Teza, odbranjena na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu nosi naslov „Projektno finansiranje civilnog društva u funkciji ekonomskog razvoja“.

Vladimir Kolar

Administrativni i finansijski asistent

Vladimir Kolar je svoj angažman u Beogradskom fondu za političku izuzetnost  započeo  2009. godine kao volonter, zatim kao asistent na projektima i asistent logistike.

Radio je na mnogim projektima BFPE sa konkretnim zaduženjima u implementaciji i izveštavanju.

Trenutno je angažovan na radnom mestu administrativnog i finansijskog asistenta, kao i ličnog sekretara predsednice Fonda. Takođe je angažovan kao koordinator logistike Beogradskog bezbednosnog foruma.

Đorđe Popović

Programski koordinator

Đorđe Popović je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a postdiplomske studije mirovne i bezbednosne politike je završio na Institutu za mirovnu i bezbednosnu politiku u Hamburgu.

Dugo godina je angažovan u civilnom sektoru, od čega je sedam godina radio u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku kao istraživač i koordinator za obrazovanje. Bio je gostujući istraživač na Vojnoj akademiji Velike Britanije i Norveškom institutu za međunarodne odnose. U BFPE je došao iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Član je Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji. Bio je učesnik brojnih konferencija i autor je niza publikacija i članaka iz oblasti nacionalne, regionalne i evroatlantske bezbednosti.

Đorđe tečno govori engleski i nemački jezik.

U BFPE, Đorđe je prvenstveno zadužen za realizaciju Regionalne akademije za demokratiju i Beogradskih dijaloga.

Ivanka Mihailović

Programska koordinatorka

Ivanka Mihailović diplomirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.

Svoj angažman u Beogradskom fondu za političku izuzetnost započela je kao volonterka u februaru 2016. godine, sa zaduženjima asistentkinje na različitim projektima BFPE.

Oblasti interesovanja su joj međunarodni odnosi, EU integracije, kao i pitanja bezbednosti i ljudskih prava.

Marko Sibinović

Asistent logistike

Marko Sibinović je diplomirao na Visokoj hotelijerskoj školi. Uključen je u rad civilnog sektora dugi niz godina kao aktivista TOC-a (Timočkog omladinskog centra) i asistent koordinatora regionalne Kancelarije za mlade.

Bio je aktivan učesnik više medjunarodnih seminara kao sto je SYLP (Serbia Youth Leadership Program) i lider projekta finansiranog od BCIF (Balkan Community Initiative Fund), danas Trag fondacije.

Marko je stekao vredno iskustvo i znanje o tome kako organizovati i upravljati uspešnim programom, od prvih koraka u planiranju do onih u realizaciji. Marko je asistent koordinatora Logistike od juna 2015. godine i angazovan u podršci svim programima BFPE.

Stefan Vladisavljev

Programski asistent

Stefan Vladisavljev je programski asistent od septembra 2017. Pre toga, od januara do jula 2017 bio je stažista Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Tokom perioda stažiranja, bio je uključen u različite projekte BFPE, sa glavnim fokusom na učestvovanje u organizaciji Beogradskog bezbednosnog foruma.

 

Od 2017.  Stefan je deo organizacionog tima Beogradskog bezbednosnog foruma. Zadužen je za komunikaciju sa govornicima i moderatorima Beogradskog bezbednosnog foruma. Kao clan programskog tima, Stefan je angažovan na planiranju programa, odabiru govornika i analitičkom pisanju. Takođe, Stefan je bio deo Beogradskog bezbednosnog foruma kao volonter 2015. i 2016.

 

Tokom svog angažovanja u BFPE-u, do sada, Stefan je učestvovavo u organizaciji nekoliko konferencija, bavio se temama dualnog obrazovanja, vitalnog razvoja, a najviše je uključen u projektima koji se bave temama međunarodnih odnosa, spoljne politike i međunarodne bezbednosti, sa posebnim fokusom na saradnju između aktera međunarodnih odnosa. Bavi se istraživanjem saradnje Srbije i Kine. Napisao je i objavio nekoliko radova koji su se bavili tim temama.

 

Stefan je diplomu osnovnih studija stekao na Fakultetu političkih nauka, na smeru međunarodnih odnosa. Trenutno je na master studijama međunarodne bezbednosti na Fakultetu političkih nauka.

Lidija Radulovic

Programska asistentkinja

Lidija Radulović je programska asistentkinja u Beogradskom fondu za političku izuzetnost, sa zaduženjima na različitim projektima. Svoj angažman u BFPE-u je započela kao volonterka u januaru 2017.godine.

Godinama unazad, je kao deo civilnog sektora, angažovana u oblastima ženskih prava, rodne ravnopravnosti, regionalne saradnje i bezbednosti. Od 2013. godine je članica pravnog tima Autonomnog ženskog centra, a u toku 2016. godine je završila program stažiranja u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Trenutno je apsolventkinja na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, međunarodno-pravni smer.